Geçen hafta İzmir’in su kıtlığı yaşayacağını söyleyerek önlemler alınması gerektiğini söylemiştim. https://www.izmirkaktusu.com/izmirin-suyunun-hal-i-pur-melali/
Dün de İzmir’in su gereksinimini karşılayan İZSU’nun 2024 yılında 4,3 Milyar TL zarar etti(rildi)ği medyaya yansıdı.
İzmir’in su sorununu çözmekle görevli olan İzmir BŞB Başkanı ise şöyle bir açıklama yaptı :
“‘İZSU şu kadar zarar ediyor’ diye başlıklar atıldı gazetelerde. İZSU ve İzBB hiçbir zaman kar etmek için çalışan bir kurum değil. Biz şirket değiliz. Kar amaçlı çalışmayan kurumlarız. Şehrimize, insanlarımıza hizmet etmek için çalışan kurumlarız. Zarar denilen şeyler bu gibi yatırımlarda kullanıldıysa ona zarar denmez. Eğer keyif ve lüks için harcandıysa o zaman zarar denilir. Ancak ben kefilim eksiğimiz varsa onları düzeltmek için çaba gösteren insanlarız. İZSU zarar ediyor cümlesini kurmadan önce para nereye gidiyor diye bakmanız lazım. Bu para buralara gidiyor”
Cemil Tugay’a şöyle bir yanıt vermek gerekiyor: “İyi de, İzsu ve İzBB kâr etmek için çalışan kurumlar değillerse de zarar et(tiril)mek için çalıştırılan kurumlar da değillerdir. Böyle kurumların en azından yılı başa baş bitirmesi gerekmez mi?”
Ayrıca,
Hiçbir yönetici “Kâr etmek için çalışan bir kurum değiliz”, diyemez. Böyle dediği zaman astlar rehavete kapılıp, görevlerini yapmak için çaba sarf etmezler.
Bir de,
İzsu yatırım yaptığı için, zarar eden bir kurum değil ki.
Cemil Tugay, sorunları ve çözüm yöntemlerini bilmiyor. Sorun çözmek için de çalışmıyor.
“İzsu yatırım yaptığı için zarar eden bir kurum değil !!!”
Bu tespiti unutmayınız.
Dün gece İzsu’nun internet sitesinde gezinirken çok önemli bir veri ile karşılaştım. Bu veri sadece 2021 yılında ayrıntılı bir şekilde yayınlanmış daha sonra ise ayrıntılı şekilde yayınlanmamıştır!!!
2021 yılında İzmir’in tamamında su sistemine 300 Milyon m3 su verilmiştir.
300 Milyon m3 suyun 210 milyon m3’lük bölümü gelir getirmiş (faturalandırılmış), kalan 90 MİLYON M3’LÜK BÖLÜMÜ GELİR GETİRMEMİŞ, (FATURALANDIRILMAMIŞTIR).
Kaba bir analizle İzmir’de sisteme 3 litre su veriliyor, bunun 2 litresi faturalanıyor, 1 litresi ise faturalandırılmadan kayboluyor gidiyor, yok oluyor.
Kısaca, 2021 yılında İzmir’in SU KAYBI VE KAÇAĞI YILLIK 90 MİLYON M3’TÜR.
İzsu, yıllık 90 Milyon m3 kayıp ve kaçak suyun büyük bölümünün (% 92’sinin) “temin, dağıtım hatları ile servis bağlantılarında oluşan kayıp ve kaçaklar” olarak açıklıyor. Temin, dağıtım ve servis bağlantılarında böylesine büyük miktarda su kaybı yaşanabilmesi pek de inandırıcı gelmedi bana!!! Üç beş m3 değil ki, 90 milyon m3 sudan bahsediyoruz!!! Her yıl böyle bir su kaçağı olması halinde İzmir’in her yerinde çokça ve büyük obruklar olması gerekmez mi? İlginç bir durum!!!
2021 yılında yaşanan su kaybının 2024 yılında da hemen hemen aynı oranlarda sürdüğü anlaşılıyor. İzsu tarafından kayıp ve kaçak rakamlarının ayrıntıları yayınlanmadığı için diğer verilere bakarak bu oranın aynı seviyelerde devam ettiği şeklinde bir çıkarsama yapabiliyoruz.
Sisteme verilen 210 Milyon m3 su faturalanıyor/gelir kaydediliyor. 90 Milyon m3 su ise faturalanmıyor ve gelir kaydedilemiyor. Bu oranı unutmayalım. (2021 yılına ait veri)
İzsu’nun 2024 yılında, “Su Hizmetlerine İlişkin Toplam Geliri” : 12 milyar TL’dir.
Şayet, kaybolan 90 Milyon m3 su da faturalanabilse ve gelir kaydedilebilseydi İzsu’nun “Su Hizmetleri Toplam Geliri” 12 Milyar değil de 17 Milyar TL olacaktı. Kayıp ve kaçak su kaybı yüzünden İzsu her yıl 5 Milyar TL büyüklüğünde bir gelirden yoksun kaldığı gibi, İzmir halkına ait 90 milyon m3 su da heba ediliyor, boşa gidiyor diyebiliriz!!! Yıllardır devam eden kayıp su sorununu çözmeye yönelik İzsu’nun ciddi adımlar attığı da görülmüyor. Ciddi adımlar atılmış olsa İzsu su kaybı ile ilgili bazı ayrıntılı verileri saklamaz, kayıp kaçak oranı göreli ve mutlak olarak da aynı seviyede seyretmiyor olurdu.

İzmir Barajlarında bugün (24.5.2025 tarihi) itibariyle toplam 161 milyon m3 su vardır.
İzmir’in 2024 yılında faturalandırılan toplam su tüketimi ise 220 Milyon m3’tür.
Barajlardaki suyun 1/3’ü sisteme verildikten sonra kayboluyor, yok oluyor!!! Bu kayıp oranıyla, barajlardaki 161 milyon m3 suyun sadece 107 milyon m3’ü tüketicilere ulaştırılabilecek, 53 milyon m3’lük kısmı ise kaybolacak, yok olacak demektir. Peki, İzmir’in bu seneki 220 – 107 milyon m3 = 103 milyon m3 su açığı nereden karşılanabilecek?
Yer altı su kaynakları bu açığı karşılayabilecek mi?
Sormayalım mı?
İzmir’in her yıl 90 Milyon m3 suyu nereye gidiyor, neden kayboluyor?
Sormayalım mı?
Su kıtlığını önlemek için ciddi önlemler neden alınmıyor?
Sormayalım mı?
İzsu ve İzmir BŞB sorularımıza yanıt verebilir mi?
İbrahim Naki AVŞAR (24.5.2025) Karşıyaka/İZMİR
İlçelerin 2021 yılındaki kayıp ve kaçak oranı tablosu şu şekildedir. (İzsu verilerini kopyalatmadığı için, elle tablo yapmak zorunda kaldım.)
