Ülkemizde eski mevzuata ulaşmak oldukça çok zor oluyor.
Beş yıl öncesine ait evrak, bugün Odatv’de yayınlandı. Yayınlanan bu evrak, İstanbul Üniversitesi’nin CİMER’e yapılan şikayete verdiği bir yanıttı. İstanbul Üniversitesi’nin yazısında Ekrem İmamoğlu’nun Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne yatay geçiş işleminin 21 Ekim 1982 tarihli 17845 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Yüksek Öğretim Kurumları Arasında Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esasları Yönetmeliği” hükümleri doğrultusunda yapıldığı hatırlatılmaktadır.
21 Ekim 1982 tarihli 17845 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Yüksek Öğretim Kurumları Arasında Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esasları Yönetmeliği” nin ik sayfasının fotoğrafını aşağıda yayınlıyorum. Bu yönetmeliğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Bu yönetmeliği en önemli maddesi 11.maddesidir.
Bakın orada ne yazıyor:
Madde 11 — Yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından yurdumuzdaki
yükseköğretim kurumlarına geçiş için, öğrencinin yabancı ülke yükseköğretim
kurumunda, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç en az bir yıl (iki yarı yıl) okumuş ve yıl
sonu sınavlarını başarı ile vermiş olması şartı aranır. 5. ve 6. maddelerdeki diğer şartlar
başvuruda aranmaz. İlk yıl (iki yarı yıl) sonunda sınav yapılmayan yükseköğretim
kurumlarından ilk yıl sonunda geçiş yapılamaz.
Öğrencinin bu yönetmeliğin 8. maddesinde tanımlanan yakınlarının Türkiye’ye
kesin dönüş yapmaları halinde geçiş, 3. maddede belirtilen kontenjana bakılmaksızın
yapılır.
Kıbrıs’taki Girne Amerikan Üniversitesi yabancı bir üniversitedir. Kıbrıs ise Türkiye’nin herhangi bir kenti değildir. Kıbrıs’a gidildiğinde de (uygulanmasa da) pasaport gerektiği açık bir husustur.
11.madde son derece açıktır. Ne denklik aranır, diyor, ne de not ortalaması aranır, diyor. Öğrencinin anne ve babası Türkiye’de ise kontenjana bile bakılmaz, diyor.
Yukarda verilen yönetmelik 1990 yılında da geçerli ise Ekrem İmamoğlu’nun diplomasında herhangi bir problem yok demektir.
Fakat; 7.3.1990 tarihinde 20454 sayılı Resmi Gazetede bu yönetmeliğin 11.maddesi şöyle değiştirilmiştir.
Madde 11 : (7 Mart 1990 tarih ve 20454 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan değişik şekli)
Yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından yurdumuzdaki yükseköğretim kurumlarına geçiş için, öğrencinin yabancı ülke yükseköğretim kurumunda, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç en az bir yıl (iki yarıyıl) okumuş, yıl sonu sınavlarını başarı ile vermiş ve bu Yönetmeliğin 5. ve 6. maddelerindeki diğer hususları yerine getirmiş olması şartları aranır. Yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından yapılacak yatay geçişler için belirlenecek kontenjanlar bu yönetmeliğin 3. maddesine göre tespit edilen kontenjanların 1/3’ünü aşamaz, İlk yıl (iki yarıyıl) sonunda sınav yapılmayan yükseköğretim kurumlarından ilk yıl sonunda geçiş yapılamaz. Ancak öğrencinin ana veya babası devlet hizmetinde görevli ise görevinin sona ermesi sebebiyle Türkiye’ye dönmesi; işçi ise kesin dönüş yapması halinde, yabancı dil sınıfı hariç en az bir yarıyıl okumuş ve yarıyıl sonu sınavlarını başarı ile vermiş olması yatay geçit baş vurusu için yeterlidir.
Geçici Madde :
Bu yönetmeliğin 3. maddesinde düzenlenen yatay geçiş için son başvuru tarihi, 1982-1983 eğitim-öğretim yılı için bütün öğretim kurumlarında 31 Ekim 1982 olarak belirlenmiştir.
Madde 12 : Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 13 : Bu yönetmelik hakemlerim Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.
Not ; Yükseköğretim Kurulunun 5.2.1985 tarihli toplantısında ‘’Yükseköğretim Kurumları Arasında Ön lisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik’in 11.maddesine göre, yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından yurdumuzdaki yükseköğretim kurumlarına geçiş yapılırken öğrencinin yabancı ülke yükseköğretim kurumunda hazırlık sınıfı hariç en az bir yıl (iki yarıyıl) okumuş ve yılsonu sınavlarını başarı ile vermiş olması şartının; kredi esasına göre öğretim yapan kurumlarda iki yarıyıllık toplam kredinin tamamlanmış olması halinde yerine gelmiş sayılacağına ve bunun için bir yıllık veya iki yarıyıllık sürenin geçmiş olması mecburiyetinin bulunmadığına; böyle bir değerlendirmenin yurt içindeki yükseköğretim kurumları arasında yapılacak yatay geçişler için anılan yönetmelik maddelerinde yer alan başvuru ve geçiş tarihleri ile ilgili şartlara aykırı olmaması ve kurumların eğitim sistemlerinin imkan vermesi kaydı ile geçerli olabileceğine karar verilmiştir.
7 Mart 1990 tarih ve 20454 sayılı Resmi Gazete‘de yer alan Yönetmelik değişikliğinde ise 11.madde değiştirilmiştir. 5 ve 6.maddede ki şartlar aranır denilmiştir.
İmamoğlu’nun 1990 yılında yaptığı yatay geçiş talebi başvurusunun tarihi çok önemlidir. Şayet, İmamoğlu 7.3.1990 tarihinden önce başvuru yapmışsa bu değişiklikten etkilenmeyecektir. 7.3.1990 tarihinden sonra başvuru yaptı ise dün yayınladığımız (https://www.izmirkaktusu.com/wp-admin/post.php?post=2420&action=edit) İMAMOĞLU’NUN DİPLOMA SORUNSALI yazı hükümleri geçerli olacaktır.
İbrahim Naki AVŞAR (25.02.2025) Karşıyaka/İZMİR

